Příprava čaje z pohledu fyziky

Každý druh čaje by se měl louhovat při odpovídající teplotě. Jaká je ale vlastně teplota vody v nádobě po zalití vařící vodou? Pojďme tento problém prozkoumat trochu podrobněji. Kromě toho, že zjistíme, při jaké teplotě se vlastně připravuje náš nápoj, odhalíme několik důležitých poznatků ohledně měření teploty.

Pomůcky: rychlovarná konvice, váš oblíbený hrníček, plastový kelímek, případně termohrnek, teplotní čidlo připojené k počítači.

Náš experiment bude velmi jednoduchý. Do hrníčku vložíme čidlo teploměru, spustíme měření (s frekvencí alespoň 20 Hz) a poté nalijeme horkou vodu z konvice. Po 1 až 2 minutách můžeme měření zastavit, získáme graf závislosti teploty na čase. Pokus poté zopakujeme s jiným druhem nádoby, případně také s jiným teplotním čidlem.

Porovnejte získané grafy a vysvětlete jejich detaily. Jaký je vliv teploměru a jaký je vliv nádoby na výsledek?

10.3 – Měření teploty vody ve dvou různých nádobách.
Zdroj
Tlačítko pro návrat zpět nahoru na stránce (back to top)